Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Tuesday, 2 August 2011

Bihun Kungfu Dari Melben

Share
Salam hari Selasa buat semua. cepatnya masa berlalu. Hari ni dah masuk hari kedua kita berpuasa. Belum plan apa-apa untuk berbuka hari ni. Sambil-sambil tu, sempat jugak aku belek-belek koleksi gambar-gambar masakan yang pernah aku buat kat bumi Melben ni. Kebetulan gambar yg ni, aku lom sempat masukkan kat blog lagi. Jadinya, apa kata kita tengok resepi untuk buat bihun kungfu ni. Jangan terpedaya dengan gambar ni, maklumlah...berpuasa... Tengok gambar pun blh meruntun jiwa dan raga...hehehe.. Resepi ni aku sertakan buat sesape yg terasa nk buat sendiri. Setidak-tidaknya, bagi idea nk order apa kat kedai makan waktu berbuka nanti.

Bihun Kungfu:
Bahan-bahan:
bihun, rendam dan toskan
isi ayam, potong kecil-kecil/nipis
sayur-sayuran~kobis bunga, sawi, carrot, tomato (blh diubahsuai)
beberapa biji telur ayam (1 pinggan, 1 biji telur)

bahan tumis untuk 4 orang:
1 biji bawang besar~potong dadu
1 labu bawang putih, ditumbuk/diketuk
6-7 biji cili padi~diracik
1 ketul kiub ayam
sedikit air
2-3 sudu tepung jagung
minyak secukupnya

hiasan:
cili hijau (besar)
bwg goreng

Langkah 1:
1-Ambil bihun dan letak dalam cawan. Agak-agak bihun 1/2 @ 2/3 daripada mug.
2-Dalam cawan berasingan, masukkan sebiji telur dan pukul sedikit dengan garfu.
3-Tuangkan telur ke dalam mug yang ada bihun tadi...
4-Dalam masa yang sama, panaskan minyak (minyak agak2 blh muat bihun dalam mug tu)
5-Bila minyak dah panas, masukkan bahan tadi ke dalam kuali, dan goreng sehingga bihun garing.
6-Angkat, letak dalam piring/mangkuk hidang dan ketepikan.

Langkah 2:
1-Sediakan sayur-sayur dan isi ayam seperti gambar di bawah.
2-Tumis bawang putih sehingga naik bau. Masukkan bawang besar.
3-Kemudian, masukkan isi ayam.
4-Bila ayam dah masak, masukkan sayur-sayur, cili padi, garam dan kiub ayam.
5-Akhir sekali, masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan air. Tutup api.
6-Tuangkan ke dalam pinggan yang telah tersedia dengan bihun yang sudah digoreng dgn telur.

Harap semua berpuas hati dengan penerangan di atas...

Selamat Berbuka!!!!

1 comments:

Mrs said...

salam kenal, terimakasihk telah postkan resipi bihun kung fu.. ini makanan fave saya, tapi tak reti buat. malam ini nak cube

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog